Jak poznat psoriatickou artritidu u pacienta s lupénkou? - Lupénka pod kontrolou

Jak poznat psoriatickou artritidu u pacienta s lupénkou?

Podle odpovědí na několik jednoduchých otázek.
Zánětlivé postižení kloubů je typickým přidruženým onemocněním lupénky. Řada průzkumů prokázala, že u řady pacientů zůstává stále nediagnostikováno. Jeho varovné příznaky je přitom nutné správně vyhodnotit, aby mohla být časně zahájena léčba. Pokud totiž psoriatická artritida není zavčas diagnostikována a správně léčena, může vést k těžkým deformitám kloubů, které mohou výrazně zhoršit kvalitu života pacienta a jeho pracovní zařazení.

Vyhledávání ohrožených pacientů mezi nemocnými s lupénkou

Vzhledem k vysokému počtu pacientů s lupénkou (dle různých studií jde až o každého třetího), kteří současně trpí onemocněním kloubů, bylo sestaveno několik základních otázek, pomocí kterých se lékaři snaží zachytit co největší počet postižených ještě v časné fázi psoriatické artritidy.

  • Pozoroval/a jste někdy kloubní otok či jeho bolest?
  • Řekl vám lékař, že máte zánět kloubu?
  • Pozoroval/a jste drobné prohlubně (jako od špendlíku) na nehtech rukou nebo nohou?
  • Bolely vás někdy paty?
  • Pozoroval/a jste někdy bolestivý otok celého prstu na ruce nebo noze bez zjevné příčiny?

Otázky cílí na nejčastější časné projevy psoriatické artritidy. Pokud je odpověď více než třikrát ano, je diagnóza psoriatické artritidy téměř jistá.

Typické projevy psoriatické artritidy se však netýkají jen kloubů
  • Otok celého prstu (daktylitida) je způsoben zánětem kloubů mezi články prstů a někdy současným zánětem šlachy a vazivové pochvy svalů či místa, kde se šlacha upíná do kosti. Zpočátku bývá tento stav bolestivý, bez léčby může přejít do chronické fáze již nebolestivého otoku.
  • Postižení nehtů je často spojeno s postižením kloubů, nejčastěji v oblasti mezi posledním a předposledním článkem prstu.
  • Záněty kloubů, jimiž bývá postiženo nerovnoměrně několik drobných nebo středně velkých kloubů. Postupem času zasažených kloubů přibývá. Záněty mohou postihnout i páteř a křížokyčelní (sakroiliakální) skloubení.
  • Zánět místa úponu šlachy či jiného vazivového aparátu do kosti (entezitida) se objevuje v počáteční fázi psoriatické atritidy. Projevuje se bolestí a otokem v místě úponu vaziva v různých částech těla (např. na patě, hrudníku, zádech).
Spouštěčem onemocnění může být trauma

Vypuknutí psoriatické artritidy může předcházet úraz nebo velký psychický stres. Dle dostupné literatury je tomu tak až u jednoho z deseti pacientů s lupénkou. Pro probíhající onemocnění jsou typické ranní bolesti, otok a ztuhlost kloubů. Nad postiženým kloubem se často objevuje namodralé zbarvení kůže. Pokud je průběh onemocnění těžký, může vést k deformitám končetin spolu s uvolněním kloubů. Tato fáze je pro postiženého jedince spojena s významným pracovním handicapem..

Léčebných modalit je k dispozici mnoho. Využít je však mohou jen diagnostikovaní

Pokud je u jedince s lupénkou vysloveno podezření na onemocnění psoriatickou artritidou, je odeslán k lékaři se specializací revmatologie. Před zahájením léčby je nutné provést řadu vyšetření, která povedou k průkazu onemocnění. Je nutné odlišit další zánětlivá onemocnění kloubů, která mohou psoriatickou artritidu připomínat, jako je reaktivní artritida (zánět kloubu po proběhlém infekčním onemocnění) či revmatoidní artritida. Léčebných modalit psoriatické artitidy existuje celá řada a jsou přizpůsobeny na míru každému pacientovi. V případě těžkého průběhu onemocnění dosahuje slibných výsledků v posledních letech biologická léčba.

Autor článku: MUDr. Pavla Slivková

Zdroje:

  1. Pavelka K., Vencovský J., Horák P., Šenolt L., Mann H., Štěpán J. a kol. Revmatologie. Druhé, aktualizované a rozšířené vydání. Praha: Maxdorf, 2018. ISBN 978-80-7345-583-5.
  2. Tichý M., Šternberský J. Sekukinumab v terapii těžké formy psoriázy s přidruženým kloubním postižením. 2020; 30: 588–591. ISSN 0862-8947.
  3. Nástroj pro identifikaci psoriatické artritidy. Medical Tribune, 23. 9. 2019. Dostupné z: https://www.tribune.cz/archiv/nastroj-pro-identifikaci-psoriaticke-artritidy